SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

Monday, 6 June 2011

INSTALL WINDOWS PAKAI PENDRIVE

Adakalanya bila CD/DVD-ROM rosak, anda perlu install Windows menggunakan pen drive.
Malah pen drive juga lebih senang dibawa. Anda boleh membuat pen drive pemasangan Windows
ini dengan mudah menggunakan WinToFlash, Ultra ISO Premium dan lain² lagi. Windows yang disokong
termasuklah Windows XP, Windows Vista, dan Windows 7. Apa yang anda perlukan adalah CD/DVD
pemasangan Windows tersebut dan sebuah pen drive. Kemudian ikut langkah-langkah di bawah:

.* Untuk Windows XP, pen drive berkapasiti 1GB diperlukan, manakala untuk Windows 7 dan Windows Vista pen drive berkapasiti 4GB diperlukan.

1. Masukkan CD/DVD pemasangan Windows, dan nyatakan lokasinya pada ‘setup file path’
Image

2. Masukkan pen drive, dan nyatakan lokasinya pada ‘USB Drive’
Image

3. License Agreement akan dipaparkan, jika ada. Pilih ‘I Accept’ dan klik Continue
Image

4. Sebuah tetingkap akan dipaparkan menyatakan yang pen drive anda akan diformat. Klik OK
Image

5. Proses menyediakan pen drive anda bermula. Apabila proses ini selesai, anda sudah boleh menggunakannya untuk install Windows.
Image
Image

DOWNLOAD FILE TANPA TUNGGU

Macam mana nak download file banyak-banyak dalam satu masa je di Rapidshare(RS), Megaupload(MU), Hotfile(HF), Fileserve(FS) ataupun lain-lain file hosting. Tak perlu tunggu "waiting time" macam ni dah sampai 29minit baru boleh download semula (kira bypass ler).

Zoom in (real dimensions: 912 x 162)Image
p/s : aku dalam artikel kat bawah bukannya merujuk kpd briged yer :yar kami copy paste je.
Gambar-gambar yang ada tu aku cuma try di Hotfile, mungkin boleh cuba di RS, MU, FS dsb.
Kalau bernasib baik, boleh sampai 5 file sekali gus aku download serentak!!!


[hide]Program/Software yang aku guna (kalau ada a & b saja pun dah boleh rasanya) :
a) browser Mozilla Firefox (Internet Explorer, Opera boleh juga kot, tak try pun). >> Download Sini <<
b) software Auto Hide IP atau Real Hide IP. >> Download Sini <<
c) software Internet Download Manager. >> Download Sini <<


Cara-Cara :
1) buka Auto Hide IP > tukar Fake IP
2) masukkan link ke Firefox > Start Download
3) buka Auto Hide IP semula > tukar Fake IP lain pula (click "stop hide", lepas tu "hide ip" balik" = akan tukar IP baru)
4) masukkan link lain pula ke Firefox > Start Download
5) buka Auto Hide IP semula > tukar IP lain pula (click "stop hide", lepas tu "hide ip" balik" = akan tukar IP baru)
6) masukkan link lain pula ke Firefox > Start Download

*ulang benda yang sama je, cuma perbezaan tukar Fake IP lain pula. simple.*
**waktu guna Auto Hide IP tu, pilih la IP dari negara mana pun. jangan US saja. lepas tukar Fake IP, kalau surfing lambat tu besa la, mungkin IP jauh sangat, cari IP lain pula yang dekat, laju sikit, try la mana-mana pun semua ok ja**



Ni beberapa screenshot yang aku download 5 file terus serentak!!! dah la, tak payah tunggu "waiting time", boleh download banyak-banyak pula!!!

screenshot 1
Image

screenshot 2
Zoom in (real dimensions: 808 x 146)Image

screenshot 3
Zoom in (real dimensions: 1023 x 543)Image
gambar ketiga ni, semua adalah file yang diambil dari hosting Hotfile dalam masa yang sama.


UNTUK LEBIH SELAMAT, KALAU NAK BUKA EMAIL @ ACCOUNT YANG PENTING, MATIKAN/DISABLE SOFTWARE AUTO HIDE IP DULU(ade icon dekat jam klik kanan EXIT). SIMPLE. PERINGATAN JE TAKDE LAH BAHAYA SANGAT. :)



Wednesday, 1 June 2011

TLR - Apa itu kamera TLR



The Blackbird Fly 135 Twin Reflex Camera

Apa itu kamera TLR? Bagi seseorang yang baru berjinak-jinak dalam dunia fotografi mungkin biasa mendengar istilah SLR, DSLR atau Compact tetapi agak pelik jika ia berkaitan dengan kamera TLR. TLR atau "twin lens reflect" mempunyai 2 lens dimana satu lens tambahan diguna sebagai "direct view finder" lebih-lebih lagi jika mengambil gambar pada paras pinggang.Asalnya kamera TLR digunakan untuk medium format film ( 120 dan 220) tetapi semenjak kebangkitan semula "film" dalam fotografi, syarikat Superheadz mengeluarkan kamera TLR format 135 (jenis filem biasa yang kita gunakan) bagi memudahkan penguna menceburkan diri dalam kancah fotografi sebagai hobi ataupun medium seni visual.Kelebihan kamera ini ia boleh mengambil gambar dalam format standard (24 x 36) , (24 x 24) dan format penuh (36 x 36) dimana imej akan terhasil pada keseluruhan filem termasuk kepada lubang sproket filem.




(24 x 36)



(24 x 24)

36 x 36

photos courtesy of http://roflcam.blogspot.com

Jadi pelbagai eksperimentasi dapat dilakukan menggunakan kamera ini, bagi yang berminat harga "The Blackbird Fly 135 Twin Reflex Camera" dalam anggaran RM 400 - 480 jadi tepuklah dada tanyalah selera.
selamat ber"foto".........wassalam

copy from http://lensfreak.blogspot.com/2009/04/tlr-apa-itu-kamera-tlr.html

OH!BelOG

CYBER BRIGED

CYBER BRIGED

Blogger news

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ptereocarpus online | Google |
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More