SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

Monday, 2 January 2012

HAPPY NEW YEAR

Wednesday, 26 October 2011

RAHSIA HANDSET KETIKA KECEMASAN & CARA2 FORMAT HANDSET


Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan. Banyak perkara yang boleh anda lakukan, antaranya : -


1.Nombor Kecemasan
Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112. Jika anda dalam kecemasan dan berada di kawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112. Ia boleh digunakan walaupun di
PAPARAN PENUH
di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi, ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci(Keypad lock).

2. Kereta terkunci
Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar?? Pasti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda. Jangan risau, telefon bimbit boleh membantu, tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera(alarm) sahaja. Caranya, cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah. Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda. Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm(satu kaki) dari kereta yang terkunci itu. Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat 'ON' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya. Pasti kereta anda tidak terkunci lagi, malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada. Kerana itu juga, penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini. Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3. Kuasa bateri tersembunyi
Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan. Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan. Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan. Untuk mengaktifkannya, tekan kekunci *3370#. Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus. Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .(sstengah jenis tepon nokia gak)

4. Telefon dicuri
Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri. Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda, sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin. Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit. Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat selamat. Bila telefon bimbit anda dicuri, anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut. Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar, dia tidak dapat mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut. Jadi, walaupun ia di curi, namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya.hohoh..padan muka kaw!

Kebanyakan tips ini boleh digunapakai untuk telefon bimbit jenama Nokia.:)

CARA2 FORMAT HANDSET
Adakah yang memiliki enset nokia jenis s60 (Nokia N70, N73, 7610, 6600, N-gage, 6120 Classic)?Format tepon jika msuk virus?xperlu p kdai tepon or klinik handphone or wateva lah yg mnyakitkan ati krana mngmbil upah yg tggi.Kat sni aq akan bgi tutorial cket sal nk FORMAT HANDSET JENIS SYMBIAN 60 pada kwang.

Ok,First skali kwang p buat air tgkat ali or kopi ker ikot ksukaan kamu lar..Second lak,yg jnis isap rkok tu isap ar luu puas2.Pastu kwang follow step bwah neyh k.Sblum tu pastikan enset kwang tu ckup bateri(full).

1. Pertama skali, save and backup sumer data2 dalam memori enset kwang(nota,mssge,draft mssge,cntact,pic) kepada memori kad.klau nk backup bleyh gnakan NOKIA PC Suite kat pc kwang tu.
2. Selepas sudah backup data2 trsebut,kuarkan memori kad kwang n off enset trsebut.
3. Dalam keadaan off,

- Tekan butang dail (green button)

- Butang bernombor 3

- Tekan butang bintang * (star)

- On handset korang

- Jangan lepas satu butang pun hinggalah screen menunjukkan abjad FORMAT

- Masa yang diperlukan lbeyh krang 5 minit.

4. Kesemua step diatas haruslah dibuat serentak sehingga kuar waktu yg perlu diset smula.
5. DONE! Anda brjaye mmformat tepon anda!


Butang Rahsia Nokia
Berikut ini adalah kunci kod butang rahsia yang boleh anda lakukan sendiri dengan menekan pada key pad hp anda yang berjenama Nokia sama ada cdma maupun yang gsm. 1.
Melihat IMEI (International Mobile Equipment Identity) Caranya tekan butang * # 0 6 # 2.
Melihat versi software, tarikh pembuatan softwre dan jenis compresion software Caranya tekan * # 0 0 0 0 # Jika tidak gagal coba butang * # 9 9 9 9 # 3.
Melihat status call waiting Caranya tekan * # 4 3 # 4.
Melihat nombor / nombor private number yang menghubungi handphone anda Caranya tekan * # 3 0 # 5.
Menampilkan nombr pengalihan telefon all calls Caranya tekan * # 2 1 # 6.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan telefon kerana tidak anda jawab (call divert on) Caranya tekan * # 6 1 # 7.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan panggilan kerana di luar jangkauan (call divert on) Caranya tekan * # 6 2 # 8.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan panggilann kerana sibuk (call divert on) Caranya tekan * # 6 7 # 9.
Mengubah logo operator pada nokia type 3310 dan 3330 Caranya tekan * # 6 7 7 0 5 6 4 6 # 10.
Menampilkan status sim clock Caranya tekan * # 7 4 6 0 2 5 6 2 5 # 11.
Berpindah ke profil profile handphone anda Caranya tekan tombol power off tanpa ditahan 12.
Mengubah setting hp nokia ke default atau aturan kilang Caranya tekan * # 7 7 8 0 # 13.
Melakukan reset timer handphone dan score game hp nokia Caranya tekan * # 7 3 # 14.
Melihat status call waiting Caranya tekan * # 4 3 # 15.
Melihat kod pengilang atau factory code Caranya tekan * # 7 7 6 0 # 16.
Menampilkan serial number atau nomer seri hp, tarikh pengilangan,tarikh pembelian, dan tarikh service terakhir, transfer user data. Untuk keluar handphone harus direset balik. Caranya tekan * # 92702689 # 17.
Melihat kod pengamanan handphone anda Caranya tekan * # 2 6 4 0 # 18.
Melihat alamat ip perangkat keras bluetooth anda Caranya tekan * # 2 8 2 0 # 19.
Mengaktifkan EFR dengan kuality suara terbaik namun bazir energi batery Untuk meng off gunakan kod yang sama. Caranya tekan * # 3 3 7 0 # 20.
Mengaktifkan EFR dengan kuality suara terendah namun jimat energi batery. Untuk mematikan gunakan kod yang sama. Caranya tekan * # 4 7 2 0 # 21.
Menuju isi phone book dengan cepat di handphone nokia Caranya tekan nombor urut lalu # contoh : 150# 22.
Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk semua panggilan Caranya tekan * * 2 1 * Nombor Tujuan # 23.
Mengalihkan panggilan ke nomor yang dituju untuk panggilan yang tidak terjawab Caranya tekan * * 6 1 * Nombor Tujuan # 24.
Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk panggilan ketika telefon bimbit anda sedang sibuk Caranya tekan * * 6 7 * Nomor Tujuan #
Keterangan Tambahan : - Kod di input tanpa jarak - Ada kod-kod nokia yang berlaku pada jenama handphone tertentu saja..selamat mencuba….

Tuesday, 25 October 2011

Penat Dengan "ENCIK SHORTCUT"


Salam...

Menyampah tak tengok ada shortcut-shortcut hidden dalam hard disk atau pendrive?
Bila di klik kosong.
Delete tak boleh,scan guna anti virus pun masih ada lagikan?
kalau hilang pun hilang kejap.
Lepas shutdown atau remove pendrive,on balik,cucuk balik pendrive masih ade lagi virus shortcut ni kan?hehehe..kesian...hahaha
Biasanya folder-folder shortcut ini bersaiz 2 kb hingga 8 kb.


Maka dengan sebab itu lahirlah seorang anak Malaysia pelajar dari UiTM menghasilkan
virus remover tool ini.

Tool ini telah diguna pakai dengan meluas di negara ini dan tidak terkecuali/hairan juga telah diguna pakai oleh seluruh dunia.



---Mudah saja nak guna tool ini.Cuma perlu download disini dan kemudian klik saja fail itu




---Pilih sama ada mahu buang virus di Pen drive atau Computer






---Lepas itu pilih mana-mana device yang mahu di bersihkan kerana ini untuk Pen drive.
Tekan scan dan delete semuanya





---Yang ini pula jika pilih PC.Tekan scan dan delete semuanya. Selesai


**Jika masih ada lagi yang tidak dapat di buang,cuba run tool ini dalam keadaan Safe Mode.**

Deep Freeze Di SAINA

Apa itu Deep Freeze?

Pernahkan Anda mengalami komputer Anda terkena virus, atau program terhapus secara tidak sengaja, atau juga komputer hang setelah Anda menginstall program? gunakan Deep Freeze, karena deep freeze dirancang untuk mengembalikan seperti semula sistem Anda, maksudnya begini kita komputer Anda sedang dimainkan oleh orang lain, kemudian orang itu menginstall program yang Anda tidak inginkan atau merubah sistem komputer Anda, hal ini Anda tidak perlu khawatir lagi, sebab ketika komputer Anda di-restart, komputer Anda tersebut akan mengembalikan seperti sebelumnya (mengembalikan secara default).

Deep Freeze sangat sesuai untuk komputer yang biasanya fungsinya hanya menjalankan software yang sifatnya rutin dan jarang melakukan perubahan, seperti:

1. Komputer umum dan bisa diakses oleh beberapa orang seperti komputer di sekolah, perpustakaan, bank, dan pejabat kerajaan atau cyber cafe.
2. Komputer kerja di pejabat atau di rumah yang sering akses internet.
3. Komputer yang digunakan untuk rental seperti warnet atau game center.
4. Komputer yang sering terkena virus, sedang Anda tidak mahu pening  setiap kali Anda harus install atau format Windows ulang.
5. Server komputer yang biasanya dipakai untuk akses online atau internet.

software inilah yang telah digunakan di system komputer di saina bagi mengembalikan system komputer kepada asal..jadi janganlah semua pelajar2 saina hairan kenapa file atau program yang telah di install dlm pc di sekolah hilang setelah restart..

BaHAya Telefon Bimbit

credit to beritasemasa.com....

Kalau dahulu, telefon bimbit bukanlah suatu kemestian. Tetapi lihat sekarang, ia sudah jadi satu keperluan. Sedangkan budak-budak sekolah ketika ini sudah mempunyai telefon bimbit sendiri. Canggih-canggih pula tu. Tetapi kita kena selalu beringat semasa menggunakan telefon bimbit anda. Kadang-kadang kita selalu terlepas pandang benda yang sekecil-kecil perkara.
Perkara kecil itulah yang boleh membawa kesan kepada diri kita. Saya suka mengingatkan diri saya sendiri dan juga pembaca beritasemasa.com. Sebab, kita boleh ubah tabiat yang kita buat sehari-hari. Selepas melihat gambar di bawah, kita semua tidak lagi melakukan perkara yang sama selepas ini. Ini kerana sudah ada yang terkena, jangan sampai anda menjadi mangsa seterusnya selepas ini.
  1. “Jangan charge HP anda semalaman dan JANGAN diletakkan dekat anda ketika mengecas”
  2. “Jangan pernah menjawab panggilan masuk ke HP saat sedang dicas!!”
hp [AMARAN] Inilah Kesan Menggunakan Telefon Bimbit (HP) Semasa........

OH!BelOG

CYBER BRIGED

CYBER BRIGED

Blogger news

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ptereocarpus online | Google |
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More