SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI BRIGED BESTARI SAINA

sebuah laman untuk berkongsi ilmu IT dengan anda.Jangan lepaskan peluang untuk mengikuti perkembangan blog ini.

Wednesday, 26 October 2011

RAHSIA HANDSET KETIKA KECEMASAN & CARA2 FORMAT HANDSET


Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan. Banyak perkara yang boleh anda lakukan, antaranya : -


1.Nombor Kecemasan
Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112. Jika anda dalam kecemasan dan berada di kawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112. Ia boleh digunakan walaupun di
PAPARAN PENUH
di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi, ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci(Keypad lock).

2. Kereta terkunci
Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar?? Pasti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda. Jangan risau, telefon bimbit boleh membantu, tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera(alarm) sahaja. Caranya, cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah. Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda. Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm(satu kaki) dari kereta yang terkunci itu. Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat 'ON' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya. Pasti kereta anda tidak terkunci lagi, malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada. Kerana itu juga, penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini. Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3. Kuasa bateri tersembunyi
Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan. Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan. Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan. Untuk mengaktifkannya, tekan kekunci *3370#. Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus. Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .(sstengah jenis tepon nokia gak)

4. Telefon dicuri
Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri. Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda, sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin. Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit. Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat selamat. Bila telefon bimbit anda dicuri, anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut. Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar, dia tidak dapat mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut. Jadi, walaupun ia di curi, namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya.hohoh..padan muka kaw!

Kebanyakan tips ini boleh digunapakai untuk telefon bimbit jenama Nokia.:)

CARA2 FORMAT HANDSET
Adakah yang memiliki enset nokia jenis s60 (Nokia N70, N73, 7610, 6600, N-gage, 6120 Classic)?Format tepon jika msuk virus?xperlu p kdai tepon or klinik handphone or wateva lah yg mnyakitkan ati krana mngmbil upah yg tggi.Kat sni aq akan bgi tutorial cket sal nk FORMAT HANDSET JENIS SYMBIAN 60 pada kwang.

Ok,First skali kwang p buat air tgkat ali or kopi ker ikot ksukaan kamu lar..Second lak,yg jnis isap rkok tu isap ar luu puas2.Pastu kwang follow step bwah neyh k.Sblum tu pastikan enset kwang tu ckup bateri(full).

1. Pertama skali, save and backup sumer data2 dalam memori enset kwang(nota,mssge,draft mssge,cntact,pic) kepada memori kad.klau nk backup bleyh gnakan NOKIA PC Suite kat pc kwang tu.
2. Selepas sudah backup data2 trsebut,kuarkan memori kad kwang n off enset trsebut.
3. Dalam keadaan off,

- Tekan butang dail (green button)

- Butang bernombor 3

- Tekan butang bintang * (star)

- On handset korang

- Jangan lepas satu butang pun hinggalah screen menunjukkan abjad FORMAT

- Masa yang diperlukan lbeyh krang 5 minit.

4. Kesemua step diatas haruslah dibuat serentak sehingga kuar waktu yg perlu diset smula.
5. DONE! Anda brjaye mmformat tepon anda!


Butang Rahsia Nokia
Berikut ini adalah kunci kod butang rahsia yang boleh anda lakukan sendiri dengan menekan pada key pad hp anda yang berjenama Nokia sama ada cdma maupun yang gsm. 1.
Melihat IMEI (International Mobile Equipment Identity) Caranya tekan butang * # 0 6 # 2.
Melihat versi software, tarikh pembuatan softwre dan jenis compresion software Caranya tekan * # 0 0 0 0 # Jika tidak gagal coba butang * # 9 9 9 9 # 3.
Melihat status call waiting Caranya tekan * # 4 3 # 4.
Melihat nombor / nombor private number yang menghubungi handphone anda Caranya tekan * # 3 0 # 5.
Menampilkan nombr pengalihan telefon all calls Caranya tekan * # 2 1 # 6.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan telefon kerana tidak anda jawab (call divert on) Caranya tekan * # 6 1 # 7.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan panggilan kerana di luar jangkauan (call divert on) Caranya tekan * # 6 2 # 8.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan panggilann kerana sibuk (call divert on) Caranya tekan * # 6 7 # 9.
Mengubah logo operator pada nokia type 3310 dan 3330 Caranya tekan * # 6 7 7 0 5 6 4 6 # 10.
Menampilkan status sim clock Caranya tekan * # 7 4 6 0 2 5 6 2 5 # 11.
Berpindah ke profil profile handphone anda Caranya tekan tombol power off tanpa ditahan 12.
Mengubah setting hp nokia ke default atau aturan kilang Caranya tekan * # 7 7 8 0 # 13.
Melakukan reset timer handphone dan score game hp nokia Caranya tekan * # 7 3 # 14.
Melihat status call waiting Caranya tekan * # 4 3 # 15.
Melihat kod pengilang atau factory code Caranya tekan * # 7 7 6 0 # 16.
Menampilkan serial number atau nomer seri hp, tarikh pengilangan,tarikh pembelian, dan tarikh service terakhir, transfer user data. Untuk keluar handphone harus direset balik. Caranya tekan * # 92702689 # 17.
Melihat kod pengamanan handphone anda Caranya tekan * # 2 6 4 0 # 18.
Melihat alamat ip perangkat keras bluetooth anda Caranya tekan * # 2 8 2 0 # 19.
Mengaktifkan EFR dengan kuality suara terbaik namun bazir energi batery Untuk meng off gunakan kod yang sama. Caranya tekan * # 3 3 7 0 # 20.
Mengaktifkan EFR dengan kuality suara terendah namun jimat energi batery. Untuk mematikan gunakan kod yang sama. Caranya tekan * # 4 7 2 0 # 21.
Menuju isi phone book dengan cepat di handphone nokia Caranya tekan nombor urut lalu # contoh : 150# 22.
Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk semua panggilan Caranya tekan * * 2 1 * Nombor Tujuan # 23.
Mengalihkan panggilan ke nomor yang dituju untuk panggilan yang tidak terjawab Caranya tekan * * 6 1 * Nombor Tujuan # 24.
Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk panggilan ketika telefon bimbit anda sedang sibuk Caranya tekan * * 6 7 * Nomor Tujuan #
Keterangan Tambahan : - Kod di input tanpa jarak - Ada kod-kod nokia yang berlaku pada jenama handphone tertentu saja..selamat mencuba….

Tuesday, 25 October 2011

Penat Dengan "ENCIK SHORTCUT"


Salam...

Menyampah tak tengok ada shortcut-shortcut hidden dalam hard disk atau pendrive?
Bila di klik kosong.
Delete tak boleh,scan guna anti virus pun masih ada lagikan?
kalau hilang pun hilang kejap.
Lepas shutdown atau remove pendrive,on balik,cucuk balik pendrive masih ade lagi virus shortcut ni kan?hehehe..kesian...hahaha
Biasanya folder-folder shortcut ini bersaiz 2 kb hingga 8 kb.


Maka dengan sebab itu lahirlah seorang anak Malaysia pelajar dari UiTM menghasilkan
virus remover tool ini.

Tool ini telah diguna pakai dengan meluas di negara ini dan tidak terkecuali/hairan juga telah diguna pakai oleh seluruh dunia.



---Mudah saja nak guna tool ini.Cuma perlu download disini dan kemudian klik saja fail itu




---Pilih sama ada mahu buang virus di Pen drive atau Computer






---Lepas itu pilih mana-mana device yang mahu di bersihkan kerana ini untuk Pen drive.
Tekan scan dan delete semuanya





---Yang ini pula jika pilih PC.Tekan scan dan delete semuanya. Selesai


**Jika masih ada lagi yang tidak dapat di buang,cuba run tool ini dalam keadaan Safe Mode.**

Deep Freeze Di SAINA

Apa itu Deep Freeze?

Pernahkan Anda mengalami komputer Anda terkena virus, atau program terhapus secara tidak sengaja, atau juga komputer hang setelah Anda menginstall program? gunakan Deep Freeze, karena deep freeze dirancang untuk mengembalikan seperti semula sistem Anda, maksudnya begini kita komputer Anda sedang dimainkan oleh orang lain, kemudian orang itu menginstall program yang Anda tidak inginkan atau merubah sistem komputer Anda, hal ini Anda tidak perlu khawatir lagi, sebab ketika komputer Anda di-restart, komputer Anda tersebut akan mengembalikan seperti sebelumnya (mengembalikan secara default).

Deep Freeze sangat sesuai untuk komputer yang biasanya fungsinya hanya menjalankan software yang sifatnya rutin dan jarang melakukan perubahan, seperti:

1. Komputer umum dan bisa diakses oleh beberapa orang seperti komputer di sekolah, perpustakaan, bank, dan pejabat kerajaan atau cyber cafe.
2. Komputer kerja di pejabat atau di rumah yang sering akses internet.
3. Komputer yang digunakan untuk rental seperti warnet atau game center.
4. Komputer yang sering terkena virus, sedang Anda tidak mahu pening  setiap kali Anda harus install atau format Windows ulang.
5. Server komputer yang biasanya dipakai untuk akses online atau internet.

software inilah yang telah digunakan di system komputer di saina bagi mengembalikan system komputer kepada asal..jadi janganlah semua pelajar2 saina hairan kenapa file atau program yang telah di install dlm pc di sekolah hilang setelah restart..

BaHAya Telefon Bimbit

credit to beritasemasa.com....

Kalau dahulu, telefon bimbit bukanlah suatu kemestian. Tetapi lihat sekarang, ia sudah jadi satu keperluan. Sedangkan budak-budak sekolah ketika ini sudah mempunyai telefon bimbit sendiri. Canggih-canggih pula tu. Tetapi kita kena selalu beringat semasa menggunakan telefon bimbit anda. Kadang-kadang kita selalu terlepas pandang benda yang sekecil-kecil perkara.
Perkara kecil itulah yang boleh membawa kesan kepada diri kita. Saya suka mengingatkan diri saya sendiri dan juga pembaca beritasemasa.com. Sebab, kita boleh ubah tabiat yang kita buat sehari-hari. Selepas melihat gambar di bawah, kita semua tidak lagi melakukan perkara yang sama selepas ini. Ini kerana sudah ada yang terkena, jangan sampai anda menjadi mangsa seterusnya selepas ini.
  1. “Jangan charge HP anda semalaman dan JANGAN diletakkan dekat anda ketika mengecas”
  2. “Jangan pernah menjawab panggilan masuk ke HP saat sedang dicas!!”
hp [AMARAN] Inilah Kesan Menggunakan Telefon Bimbit (HP) Semasa........

Thursday, 25 August 2011

dah lama briged bestari x hantar post kat blog..sorry laa..admin blog kesibukan..hmm...bersempena kita dah nak raya nie,Briged Bestari Saina ambil peluang nie untuk mngucapkan SELAMAT HARI RAYA ,MAAF ZAHIR & BATIN...smoga ukhwah antara kita akan sentiasa terjalin..ameeenn..



Monday, 6 June 2011

INSTALL WINDOWS PAKAI PENDRIVE

Adakalanya bila CD/DVD-ROM rosak, anda perlu install Windows menggunakan pen drive.
Malah pen drive juga lebih senang dibawa. Anda boleh membuat pen drive pemasangan Windows
ini dengan mudah menggunakan WinToFlash, Ultra ISO Premium dan lain² lagi. Windows yang disokong
termasuklah Windows XP, Windows Vista, dan Windows 7. Apa yang anda perlukan adalah CD/DVD
pemasangan Windows tersebut dan sebuah pen drive. Kemudian ikut langkah-langkah di bawah:

.* Untuk Windows XP, pen drive berkapasiti 1GB diperlukan, manakala untuk Windows 7 dan Windows Vista pen drive berkapasiti 4GB diperlukan.

1. Masukkan CD/DVD pemasangan Windows, dan nyatakan lokasinya pada ‘setup file path’
Image

2. Masukkan pen drive, dan nyatakan lokasinya pada ‘USB Drive’
Image

3. License Agreement akan dipaparkan, jika ada. Pilih ‘I Accept’ dan klik Continue
Image

4. Sebuah tetingkap akan dipaparkan menyatakan yang pen drive anda akan diformat. Klik OK
Image

5. Proses menyediakan pen drive anda bermula. Apabila proses ini selesai, anda sudah boleh menggunakannya untuk install Windows.
Image
Image

DOWNLOAD FILE TANPA TUNGGU

Macam mana nak download file banyak-banyak dalam satu masa je di Rapidshare(RS), Megaupload(MU), Hotfile(HF), Fileserve(FS) ataupun lain-lain file hosting. Tak perlu tunggu "waiting time" macam ni dah sampai 29minit baru boleh download semula (kira bypass ler).

Zoom in (real dimensions: 912 x 162)Image
p/s : aku dalam artikel kat bawah bukannya merujuk kpd briged yer :yar kami copy paste je.
Gambar-gambar yang ada tu aku cuma try di Hotfile, mungkin boleh cuba di RS, MU, FS dsb.
Kalau bernasib baik, boleh sampai 5 file sekali gus aku download serentak!!!


[hide]Program/Software yang aku guna (kalau ada a & b saja pun dah boleh rasanya) :
a) browser Mozilla Firefox (Internet Explorer, Opera boleh juga kot, tak try pun). >> Download Sini <<
b) software Auto Hide IP atau Real Hide IP. >> Download Sini <<
c) software Internet Download Manager. >> Download Sini <<


Cara-Cara :
1) buka Auto Hide IP > tukar Fake IP
2) masukkan link ke Firefox > Start Download
3) buka Auto Hide IP semula > tukar Fake IP lain pula (click "stop hide", lepas tu "hide ip" balik" = akan tukar IP baru)
4) masukkan link lain pula ke Firefox > Start Download
5) buka Auto Hide IP semula > tukar IP lain pula (click "stop hide", lepas tu "hide ip" balik" = akan tukar IP baru)
6) masukkan link lain pula ke Firefox > Start Download

*ulang benda yang sama je, cuma perbezaan tukar Fake IP lain pula. simple.*
**waktu guna Auto Hide IP tu, pilih la IP dari negara mana pun. jangan US saja. lepas tukar Fake IP, kalau surfing lambat tu besa la, mungkin IP jauh sangat, cari IP lain pula yang dekat, laju sikit, try la mana-mana pun semua ok ja**



Ni beberapa screenshot yang aku download 5 file terus serentak!!! dah la, tak payah tunggu "waiting time", boleh download banyak-banyak pula!!!

screenshot 1
Image

screenshot 2
Zoom in (real dimensions: 808 x 146)Image

screenshot 3
Zoom in (real dimensions: 1023 x 543)Image
gambar ketiga ni, semua adalah file yang diambil dari hosting Hotfile dalam masa yang sama.


UNTUK LEBIH SELAMAT, KALAU NAK BUKA EMAIL @ ACCOUNT YANG PENTING, MATIKAN/DISABLE SOFTWARE AUTO HIDE IP DULU(ade icon dekat jam klik kanan EXIT). SIMPLE. PERINGATAN JE TAKDE LAH BAHAYA SANGAT. :)



Wednesday, 1 June 2011

TLR - Apa itu kamera TLR



The Blackbird Fly 135 Twin Reflex Camera

Apa itu kamera TLR? Bagi seseorang yang baru berjinak-jinak dalam dunia fotografi mungkin biasa mendengar istilah SLR, DSLR atau Compact tetapi agak pelik jika ia berkaitan dengan kamera TLR. TLR atau "twin lens reflect" mempunyai 2 lens dimana satu lens tambahan diguna sebagai "direct view finder" lebih-lebih lagi jika mengambil gambar pada paras pinggang.Asalnya kamera TLR digunakan untuk medium format film ( 120 dan 220) tetapi semenjak kebangkitan semula "film" dalam fotografi, syarikat Superheadz mengeluarkan kamera TLR format 135 (jenis filem biasa yang kita gunakan) bagi memudahkan penguna menceburkan diri dalam kancah fotografi sebagai hobi ataupun medium seni visual.Kelebihan kamera ini ia boleh mengambil gambar dalam format standard (24 x 36) , (24 x 24) dan format penuh (36 x 36) dimana imej akan terhasil pada keseluruhan filem termasuk kepada lubang sproket filem.




(24 x 36)



(24 x 24)

36 x 36

photos courtesy of http://roflcam.blogspot.com

Jadi pelbagai eksperimentasi dapat dilakukan menggunakan kamera ini, bagi yang berminat harga "The Blackbird Fly 135 Twin Reflex Camera" dalam anggaran RM 400 - 480 jadi tepuklah dada tanyalah selera.
selamat ber"foto".........wassalam

copy from http://lensfreak.blogspot.com/2009/04/tlr-apa-itu-kamera-tlr.html

Monday, 30 May 2011

NEtbook SAtu MALAYSIA

To fully install and activate Microsoft Office Home and Student 2010, students only have to run its installer from the Windows 7 Start Menu. Right-click on ‘All Programs’ and look for the Microsoft Office folder. Once you find it, do another right-click to run the Microsoft Office Home and Student 2010 installer. Just do some more right-clicks until the installer prompts you for your Microsoft Office Home and Student 2010 product key. Hold your 1Malaysia netbook with both hands, turn it upside down and look for your Microsoft Office Home and Student 2010 product key at the back of your 1Malaysia netbook. It should be printed on a sticker (look for ‘Office Key’) similar with the one shown in the photo down below. Write it down and then use it to authenticate your Microsoft Office Home and Student 2010. Completion of the steps mentioned earlier mark the successful installation of your Microsoft Office Home and Student 2010.

1Malaysia Netbook - Microsoft Office Home and Student 2010 Product Key


Activating your Microsoft Office Home and Student 2010 is really easy once you have completed the above steps but this particular step requires internet access. Do it when you have one but don’t worry. You can still use your Microsoft Office Home and Student 2010 even though it is not yet activated. :)

Saturday, 28 May 2011

viDeo Ary GUru

video

...BRIGED BESTARI PRESENT....

FoLDer LOCk

Membuat "Folder Lock" Tanpa Memakai Software

1. Copy Paste kode ini kedalam notepad

@ECHO OFF if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER :CONFIRM echo Serius nich mau di Kunci ??(Y/N) set/p "cho=>" if %cho%==Y goto LOCK if %cho%==y goto LOCK if %cho%==n goto END if %cho%==N goto END echo Masukkan Y atau N goto CONFIRM :LOCK ren Locker "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" echo Foldernya dah Terkunci goto End :UNLOCK echo Silahkan Masukkan Kunci Gemboknya.. set/p "pass=>" if NOT %pass%== password goto FAIL attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Locker echo Selamat, Folder Sudah Terbuka goto End :FAIL echo Coba Nyuri ya.. goto end :MDLOCKER md Locker echo Locker Berhasil di Buat goto End :End    

* tulisan warna biru : ganti dengan sebuah password yang anda inginkan  
2. Simpan kode tadi dengan extensi *.bat - misalkan folderlocker.bat

3. Bila sudah, klik 2x file *.bat maka akan muncul sebuah folder "LOCKER" 

 4. Masukan Folder/Data/File yang ingin anda sembunyikan kedalam folder "LOCKER" tadi


5. Bila anda sudah yakin dengan semuanya, sekarang klik lagi file *.bat, maka akan muncul tulisan "Serius nich mau di Kunci ??(Y/N)" ... Bila anda pilih Ya, maka tuliskan Y dan tekan enter.. begitu juga sebaliknya. 

6. Secara otomatis, file "LOCKER" tadi akan hilang beserta isi didalamnya. Gimana ? Mudah Bukan ?

7. Dan bila anda ingin membuka folder tadi, klik file .*bat dan masukan password yang telah anda tentukan.

Wednesday, 18 May 2011

THIS PHOTO EDITOR IS EXACTLY THE SAME PHOTOSHOP.
http://www.gimp.org/tutorials/3d_Logo/

Friday, 29 April 2011

BURn CD DeNGAn MUDAh

Ya dengan software Explore & Burn anda dapat burn CD dengan mudah .. Malah jika anda download image CD atau ISO fail (Contohnya Linux) anda dapat burn CD dengan hanya menggunakan right clik pada mouse dan pilih menu Explore & Burn dengan sekali klik sahaja.
Mudah tanpa perlu ke menu CD/DVD Burner .. Explore & Burn menyokong semua format CD, DVD dan DVD-DL (Dual Layer) tanpa banyak soal ! Cuba sekarang hanya untuk pengguna windows sahaja.

Download Explore & Burn (MS Windows) Freeware !

InternetExplorer 10


Tahukah anda tentang berita akan munculnya IE 10 ? Kalau belum, saya coba posting di sini, kalau sudah, ya mudah-mudahan bisa menambah referensi tentang hal ini he.he..

Browser baru buatan Microsoft, Internet Explorer 10 (IE10), dikabarkan tidak akan berjalan pada sistem operasi Windows Vista, baik sekarang dalam bentuk preview-nya pengembang atau ketika browser ini nanti akan diluncurkan

Pengujian pada kinerja Windows 7

Keputusan ini membuat Microsoft akan melepaskan dukungan untuk sistem operasi Windows Vista, dan mengikuti gerakan tahun lalu ketika mereka mengumumkan bahwa pada Windows XP browser IE9 tidak akan berjalan ( IE 9 adalah browser yang masuk final sebulan yang lalu).

Dalam catatan ketika rilis diterbitkan pada hari selasa yang lalu, Microsoft mengatakan bahwa pengguna perlu menjalankan IE10 Platform Preview pada Windows 7 RTW - sebutan untuk rilis 2009 asli dari OS - atau Windows 7 Service Pack 1 (SP1). (yang terakhir ini mulai menjangkau pengguna pada 22 Februari 2011). Windows 7 RTW harus diperbarui sebelum mampu menjalankan IE10, kata Microsoft.

Para pengguna Vista, bersiaplah untuk kecewa, karena ketika para pengguna Vista mencoba untuk menginstal pratinjau IE10, mereka akan melihat kotak dialog yang berbunyi, "Windows Internet Explorer Platform Pratinjau tidak mendukung sistem operasi lebih awal dari Windows 7," setelah proses instalasi berakhir.

Ternyata para pengguna Windows XP pun akan melihat pesan yang sama ketika mereka mencoba untuk menginstal IE10. Keesokan harinya Microsoft mengkonfirmasi bahwa browser baru ini hanya ditujukan untuk Windows 7.

source:http://artikel-it.blogspot.com/

cHAnge YOur PC tO aLIEnWare

Open up a web browser and type in or copy the following http://www.alienware.com/community/alienguise/theme-manager.aspx



Step 2
www.alienware.com
Notice the section of the page that states Invader for XP and Vista and Xenomorph for XP only.Look to the right and clikc on the download AlienGUIse graphic.



Step 3

www.alienware.com
type in your email address and click the (download) button.
Step 4

www.alienware.com
Next window click on the download link that matches your operating system. If you have vista click on the first link. If you have XP click on the second link.



Step 5

save the file.
Click on the (save) button and save the software to your local system. For ease of access select Desktop.



Step 6


AlienGUIse Icon
when the download is complete run the software by clicking on the (run) button or by double clicking the AlienGUIse icon that should now be where ever you saved the file.



Step 7


AlienGUIse installation
If you are on vista click continue then click on the (next) button.



Step 8


License agreement
you have to accept the license agreement. Place a check mark next to the text "I accept the terms of the license agreement" then click on the (next) button.



Step 9

Installation location
leave the installation directory default and click the (next) button.



Step 10

Installation completed
The installation will now begin. When it is complete click on the (finish) button.



Step 11

AlienGUIse
Now you will have another icon on your desktop that looks something like this image.Double click the icon to run AlienGUIseRead more:




How to Download and Install an Alienware Themes for XP or Vista eHow.com http://www.ehow.com/how_4732718_download-alienware-themes-xp-vista.html#ixzz0qzPSkuwb

Tuesday, 19 April 2011

BLOG BARU

untuk makluman semua,ini merupakan blog salah satu badan khas di SAINA iaitu briged bestari.Kepada pengunjung laman ini anda dialu-alukan untuk memberi pendapat dan komen mengenai blog ini.Pihak briged bestari memohon beribu kemaafan sekiranya terdapat entry yang berunsur  menyentuh mana-mana pihak dalam blog ini.sekian terima kasih.

OH!BelOG

CYBER BRIGED

CYBER BRIGED

Blogger news

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ptereocarpus online | Google |
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More